Joulukuu, 2022

02Jou15:0017:00Ihmisoikeudet taksonomiassa

Tapahtuman Tiedot

Yritysvastuuoikeuden yhdistys & Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit

järjestävät yhteistilaisuuden aiheesta

Ihmisoikeudet EU:n taksonomiassa

Kestävyysluokittelun tarkoituksena on luoda EU:n kattava yhtenäinen määritelmä, joka kertoo mitkä sijoituskohteet ovat vihreitä, eli ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimijoita. Ympäristökysymysten ohella vähemmälle keskustelulle on jäänyt, miten ne ovat yhteismitallisia sosiaalisten tekijöiden, kuten ihmisoikeuksien suhteen. Taksonomia-sääntelyssä tulisi varmistaa, että sijoitukset täyttävät vähimmäiskriteerit (minimum safeguards).

Tässä tilaisuudessa kuulet:

–          Miten kestävän rahoituksen kohteet kunnioittavat myös ihmisoikeuksia?

–          Minkälaisia haasteita sosiaalisten kriteerien asettaminen tuo – onko mahdollista saada synergiaetuja esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa?

–          Miten EU:ssa asia etenee?

Tule kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun!

Tilaisuus järjestetään Helsingin Ekonomien ja Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen yhteistyössä. Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomien / Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen jäsenille on varattu yhteensä 50 paikkaa, 25 per yhdistys. Ilmoittaudu siis nopeasti, 27.11. mennessä tästä: https://forms.gle/1JuvXQnaQKzbbi8a8

Aika: perjantaina 2.12. klo 15-17

Paikka: Hotel Haven, Auditorio, Unioninkatu 17, Helsinki

Aikataulu:

14.45  Sisäänkirjautuminen, kahvitarjoilu

15.15 Tilaisuuden avaus

Juho Saloranta, puheenjohtaja, Yritysvastuuoikeuden yhdistys

15.25 Taksonomiasääntely EU:ssa

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko

15.55 Mitä vähimmäissuojavaatimukset edellyttävät yrityksiltä?

Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG

16.25 Paneelikeskustelu: Yritysten ihmisoikeusvastuun oikeudellistuminen

               Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko

                       Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG

                       Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy

                       Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group

                       Juontaja Riikka Leppänen, Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit

17 Tilaisuus päättyy
Panelistit:

Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group

Kestävän kehityksen ammattilainen Kati Ihamäki vaikuttaa päivätyönsä lisäksi St1 Nordicin, HJK ry:n ja Lasten ja Nuorten säätiön hallituksissa, Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunnassa sekä Suomalaisen Työn Liiton johtokunnassa. Ennen Fiskars Groupia hän työskenteli OP Ryhmässä brändi- ja yritysvastuujohtajana ja taustalla on pitkä ura Finnairilla, jossa hän toimi viimeiset vuodet kestävän kehityksen johtajana ja osallistui aktiivisesti alan kansainvälisten kattojärjestöjen vastuullisuustyöhön ja vaikuttamiseen. Kati uskoo yhteistyön voimaan – valtioiden, yritysten, kolmannen sektorin ja kansalaisten avulla saamme aikaan kestävää muutosta niin ihmisten kuin luonnonkin näkökulmasta.

Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy 

OTT, DES Merja Pentikäinen on juristi ja Opinio Jurisin perustaja ja yrittäjä. Hän kuuluu vastuullisuus- ja kestävyyskysymysten eturivin asiantuntijoihin Suomessa. Hänen asiantuntijuuteensa ovat nojautuneet myös kansainväliset toimijat. Merja on työskennellyt ihmisoikeuskysymysten parissa 1990-luvulta asti ja on sosiaalisen vastuun perustan muodostavan yrityksen ihmisoikeusvastuun edelläkävijäasiantuntija. Merjan vahva sisältöosaaminen pohjautuu yli 20 vuoden työskentelyyn kansainvälisen oikeuden tutkijana, opettajana ja (ma.) professorina. Merja on laatinut ulkoministeriön tarpeisiin ensimmäisen Suomessa tehdyn “Yritystoiminta ja ihmisoikeudet”-selvityksen (2009), jossa avataan ihmisoikeuksien merkitystä yritystoiminnassa. Hän on kanssakirjoittajana “Menesty yritysvastuulla — käsikirja kokonaisuuteen”-kirjassa (2019).

Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG

Kristiina on yksi Suomen johtavista ihmisoikeusasiantuntijoista ja johtaa KPMG Finlandin ihmisoikeuspalveluja. Ennen KPMG:n palvelukseen tuloaan hän on työskennellyt erilaisten ihmisoikeus- ja yhteiskunnallisten kysymysten parissa yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä kansalaisjärjestöissä kansallisella, eurooppalaisella ja globaalilla tasolla yli 20 vuoden ajan. Kristiina osallistui neuvotteluihin, jotka johtivat YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden laatimiseen ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen liiton (International Federation for Human Rights) edustajana.

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (EPP)

Sirpa on neljännen kauden Euroopan parlamentin jäsen. Hän on jäsenenä talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Sirpa on ollut keskeisessä roolissa parlamentin esittelijänä EU:n taksonomiasääntelyn kehittämisessä. 

Lisää

Aika

(Perjantai) 15:00 - 17:00

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös
X