Tilaisuudet
Joulukuu
02Jou15:0017:00Ihmisoikeudet taksonomiassa
Tapahtuman Tiedot
Yritysvastuuoikeuden yhdistys & Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit järjestävät yhteistilaisuuden aiheesta Ihmisoikeudet EU:n taksonomiassa Kestävyysluokittelun tarkoituksena on luoda EU:n kattava yhtenäinen
Tapahtuman Tiedot
Yritysvastuuoikeuden yhdistys & Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit
järjestävät yhteistilaisuuden aiheesta
Ihmisoikeudet EU:n taksonomiassa
Kestävyysluokittelun tarkoituksena on luoda EU:n kattava yhtenäinen määritelmä, joka kertoo mitkä sijoituskohteet ovat vihreitä, eli ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimijoita. Ympäristökysymysten ohella vähemmälle keskustelulle on jäänyt, miten ne ovat yhteismitallisia sosiaalisten tekijöiden, kuten ihmisoikeuksien suhteen. Taksonomia-sääntelyssä tulisi varmistaa, että sijoitukset täyttävät vähimmäiskriteerit (minimum safeguards).
Tässä tilaisuudessa kuulet:
– Miten kestävän rahoituksen kohteet kunnioittavat myös ihmisoikeuksia?
– Minkälaisia haasteita sosiaalisten kriteerien asettaminen tuo – onko mahdollista saada synergiaetuja esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa?
– Miten EU:ssa asia etenee?
Tule kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun!
Tilaisuus järjestetään Helsingin Ekonomien ja Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen yhteistyössä. Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomien / Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen jäsenille on varattu yhteensä 50 paikkaa, 25 per yhdistys. Ilmoittaudu siis nopeasti, 27.11. mennessä tästä: https://forms.gle/1JuvXQnaQKzbbi8a8
Aika: perjantaina 2.12. klo 15-17
Paikka: Hotel Haven, Auditorio, Unioninkatu 17, Helsinki
Aikataulu:
14.45 Sisäänkirjautuminen, kahvitarjoilu
15.15 Tilaisuuden avaus
Juho Saloranta, puheenjohtaja, Yritysvastuuoikeuden yhdistys
15.25 Taksonomiasääntely EU:ssa
Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko
15.55 Mitä vähimmäissuojavaatimukset edellyttävät yrityksiltä?
Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
16.25 Paneelikeskustelu: Yritysten ihmisoikeusvastuun oikeudellistuminen
Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko
Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy
Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group
Juontaja Riikka Leppänen, Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit
17 Tilaisuus päättyy
Panelistit:
Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group
Kestävän kehityksen ammattilainen Kati Ihamäki vaikuttaa päivätyönsä lisäksi St1 Nordicin, HJK ry:n ja Lasten ja Nuorten säätiön hallituksissa, Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunnassa sekä Suomalaisen Työn Liiton johtokunnassa. Ennen Fiskars Groupia hän työskenteli OP Ryhmässä brändi- ja yritysvastuujohtajana ja taustalla on pitkä ura Finnairilla, jossa hän toimi viimeiset vuodet kestävän kehityksen johtajana ja osallistui aktiivisesti alan kansainvälisten kattojärjestöjen vastuullisuustyöhön ja vaikuttamiseen. Kati uskoo yhteistyön voimaan – valtioiden, yritysten, kolmannen sektorin ja kansalaisten avulla saamme aikaan kestävää muutosta niin ihmisten kuin luonnonkin näkökulmasta.
Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy
OTT, DES Merja Pentikäinen on juristi ja Opinio Jurisin perustaja ja yrittäjä. Hän kuuluu vastuullisuus- ja kestävyyskysymysten eturivin asiantuntijoihin Suomessa. Hänen asiantuntijuuteensa ovat nojautuneet myös kansainväliset toimijat. Merja on työskennellyt ihmisoikeuskysymysten parissa 1990-luvulta asti ja on sosiaalisen vastuun perustan muodostavan yrityksen ihmisoikeusvastuun edelläkävijäasiantuntija. Merjan vahva sisältöosaaminen pohjautuu yli 20 vuoden työskentelyyn kansainvälisen oikeuden tutkijana, opettajana ja (ma.) professorina. Merja on laatinut ulkoministeriön tarpeisiin ensimmäisen Suomessa tehdyn “Yritystoiminta ja ihmisoikeudet”-selvityksen (2009), jossa avataan ihmisoikeuksien merkitystä yritystoiminnassa. Hän on kanssakirjoittajana “Menesty yritysvastuulla — käsikirja kokonaisuuteen”-kirjassa (2019).
Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
Kristiina on yksi Suomen johtavista ihmisoikeusasiantuntijoista ja johtaa KPMG Finlandin ihmisoikeuspalveluja. Ennen KPMG:n palvelukseen tuloaan hän on työskennellyt erilaisten ihmisoikeus- ja yhteiskunnallisten kysymysten parissa yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä kansalaisjärjestöissä kansallisella, eurooppalaisella ja globaalilla tasolla yli 20 vuoden ajan. Kristiina osallistui neuvotteluihin, jotka johtivat YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden laatimiseen ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen liiton (International Federation for Human Rights) edustajana.
Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (EPP)
Sirpa on neljännen kauden Euroopan parlamentin jäsen. Hän on jäsenenä talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Sirpa on ollut keskeisessä roolissa parlamentin esittelijänä EU:n taksonomiasääntelyn kehittämisessä.
Lisää
Aika
(Perjantai) 15:00 - 17:00
Tammikuu
31Tam15:0017:00Kestävyys ja huoltovarmuus muuttuvassa maailmassa
Tapahtuman Tiedot
Globaalit arvoketjut ovat osoittaneet haavoittuvuutensa viimeistään COVID-19-pandemian ja Ukrainan konfliktin myötä. Arvoketjujen ihmisoikeusongelmien lisääntyessä myös suomalaisten kuluttajien elämänlaatuun arvoketjujen disruptiot vaikuttavat lisääntyvissä määrin. Samalla aikaa vastuullisen liiketoiminnan merkitys
Tapahtuman Tiedot
Globaalit arvoketjut ovat osoittaneet haavoittuvuutensa viimeistään COVID-19-pandemian ja Ukrainan konfliktin myötä. Arvoketjujen ihmisoikeusongelmien lisääntyessä myös suomalaisten kuluttajien elämänlaatuun arvoketjujen disruptiot vaikuttavat lisääntyvissä määrin. Samalla aikaa vastuullisen liiketoiminnan merkitys ja sitä koskevan sääntelyn määrä kasvaa. Onko yritysten vastuullisuus avain parempaan huoltovarmuuteen? Miten vastuullisuus tulisi huoltovarmuuskeskustelussa ymmärtää? Mikä ylipäätään on huoltovarmuussääntelyn kannalta tärkeää ja olennaista?
Järjestäjät: LEXSECURE-projekti (UTU/UEF/ULapland) ja Yritysvastuuoikeuden yhdistys ry
Aika: 31.1.2023 klo 15-17 (sisäänpääsy 14.30 alkaen)
Paikka: Agros A-B, Ravintola MAD, Mikonkatu 7, Helsinki
Alustus: Mikko Rajavuori, apulaisprofessori, Turun yliopisto, LEXSECURE-projekti
Paneeli:
Rain Mutka, hallintojohtaja, Huoltovarmuuskeskus
Emma Hakala, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen Instituutti
Eeva Vahtera, teollisuusneuvos, TEM
Mikko Rajavuori, apulaisprofessori, Turun yliopisto
Juontaja: Juho Saloranta, Yritysvastuuoikeuden ry:n puheenjohtaja
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=14584
Lisää
Aika
(Tiistai) 15:00 - 17:00
Maaliskuu
Ei tapahtumia
Huhtikuu
17Huh15:0017:00Kestävyyskriisi ja kilpailuoikeus
Tapahtuman Tiedot
Kestävyyskriisi haastaa niin yritykset, julkisen sektorin, poliittiset päättäjät kuin kuluttajatkin tekemään suuria muutoksia. IPCC:n tuoreen raportin mukaan 1,5 asteen tavoitteessa pysyminen edellyttäisi nykyisten CO2-päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.
Tapahtuman Tiedot
Kestävyyskriisi haastaa niin yritykset, julkisen sektorin, poliittiset päättäjät kuin kuluttajatkin tekemään suuria muutoksia. IPCC:n tuoreen raportin mukaan 1,5 asteen tavoitteessa pysyminen edellyttäisi nykyisten CO2-päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Ilmastokriisi on myös ihmisoikeuskriisi.
Mitä vaatimuksia esimerkiksi tehokas ilmastonmuutoksen torjunta asettaa oikeudelliselle tulkinnalle? Estääkö kilpailuoikeus tehokkaita ilmastotoimia? Miten kilpailuoikeus ottaa – tai voisi ottaa – ilmastokriisin huomioon esimerkiksi tarkasteltaessa kilpailevien yritysten välistä yhteistyötä päästöjen vähentämiseksi?
Yritysvastuuoikeuden yhdistys ry ja Suomen kilpailuoikeudellinen yhdistys ry järjestävät iltapäiväseminaarin, jossa perehdytään oikeudellisen tulkinnan mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä mahdollisiin ratkaisumalleihin. Maksuton seminaari on tarkoitettu kilpailuoikeuden tai kestävyysteemojen parissa työskenteleville Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen ja Kilpailuoikeudellisen yhdistyksen jäsenille.
Seminaariin mahtuu 100 osallistujaa. Ilmoittautuminen: https://forms.gle/7dEEzXzPEL2DXZ2E6
Ohjelma
15.00 Tervetuloa – Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen puheenjohtaja Juho Saloranta & ja kilpailuoikeudellisen yhdistyksen hallituksen jäsen Kiti Karvinen
Seminaarin puheenjohtajan avaus – Lotta Uusitalo, asianajaja, Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy
Johdatus seminaarin teemaan – Lotta Uusitalo ja Anna Kuusniemi-Laine, asianajaja, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy
15.20 The Austrian approach to sustainability agreements and competition law
Alexander Koprivnikar, Legal Service, Head of Unit, Federal Competition Authority /Austria
15.35 Yritysten välinen yhteistyö ilmastokysymyksissä, Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkökulma
Kirsi Leivo, Pääjohtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
15.50 Taloustieteen keinoja kestävyyshyötyjen arvioimiseksi
Tuomas Haanperä, Partner, Copenhagen Economics
16.05 Paneelikeskustelu: Yritysvastuu, yhteistyö ja yritysten tarpeet
Moderoijat: Lotta Uusitalo ja Ilona Pilkama-Paajanen, senior legal counsel Fondia Oyj
Panelistit:
- Helena Soimakallio, johtaja, kestävä kehitys, Teknologiateollisuus ry
- Minna Aila, Executive Vice President, Sustainability and Corporate Affairs, Neste Oyj
- Tuomas Haanperä
16.35 Ilmasto, oikeusvaltio ja tuomioistuimen rooli
Kari Kuusiniemi, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti
17.00 Tilaisuus päättyy
Lisää
Aika
(Maanantai) 15:00 - 17:00
Toukokuu
Ei tapahtumia