Syyskuu, 2023

26Syy15:0017:30SYS ry:n ja yvo:n yhteisseminaari: Yritysvastuulainsäädäntö ja ympäristöoikeus

Tapahtuman Tiedot

Suomen Ympäristöoikeustieteen Seura ja Yritysvastuuoikeuden yhdistys järjestävät yhteistyössä seminaarin ”Yritysvastuulainsäädäntö ja ympäristöoikeus” tiistaina 26.9. klo 15.00-17:30 Helsingissä Tieteiden talolla (sali 104).

Yritysvastuuoikeus oikeudenalana on kehittynyt huimaa vauhtia viime vuosina. Yritysvastuun tarve on suurempi kuin koskaan aiemmin, sillä niin ilmastonmuutos, vesien laatu, kestävä kehitys, biodiversiteettikato ja ihmisoikeudet ovat teemoja, joiden ratkaisemisessa yritysten rooli on merkittävä. Tätä taustaa vasten yritysvastuun kenttä on voimakkaasti oikeudellistumassa. Euroopan unionissa on viime vuosina säädetty ja valmisteltu useita yritysvastuuta muotoavia säädösinstrumentteja ja myös kansallisen yritysvastuulain säätämistä on selvitetty Suomessa. Yritysvastuu on useimmissa sääntelyinstrumenteissa ulotettu koskemaan sekä yritysten omien toimintojen että arvoketjujen ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia.

Yritystoiminnan ympäristövaikutuksia on perinteisesti kuitenkin säädelty ympäristöoikeuden piirissä, joten yritysvastuuoikeuden ja ympäristöoikeuden välille muodostuu merkittävä rajapinta yritystoiminnan vastuullisuuden ja kestävyyshaasteiden sääntelyssä. Seminaarin tavoitteena onkin pureutua näihin teemoihin yritysvastuuoikeuden ja ympäristöoikeuden asiantuntijoiden yhteisvoimin. Mitä on yritysvastuulainsäädäntö ja millaiseksi yritysten ympäristöä koskevat velvollisuudet sen alaisuudessa muodostuvat? Mikä on ympäristöoikeuden ja -sääntelyn suhde yritysvastuusääntelyyn ja yritysten vastuullisuustoimiin? Miten uudet yritysvastuualoitteet näyttäytyvät ympäristöoikeuden näkökulmasta: täydentävätkö ne ympäristöoikeuden sääntelyä ja perinteisiä ohjauskeinoja ja onko ympäristöoikeudella tarvetta sopeutua uuteen, nousevaan oikeudenalaan?

Seminaariin osallistuminen on maksutonta seuran ja yhdistyksen jäsenille.

Seminaarin ohjelma:

15:00 Tilaisuuden avaus (Antti Belinskij ja Juho Saloranta)
15:05 Yritysvastuulainsäädäntö: mistä on kyse ja missä mennään Suomessa ja EU:ssa? (Juho Saloranta)
15:20 Ympäristösääntely, markkinat ja yritystoiminta: sääntelyratkaisut (Jukka Similä)
15:35 Yrityksen huolellisuusvelvoitteen yhteensovittaminen ympäristöoikeuden erityispiirteisiin (Casper Herler)

15:50 Kahvitauko 30 min

16:20 Yritysvastuulainsäädäntö ympäristölainsäädännön täydentäjänä – case vesivastuu (Suvi-Tuuli Puharinen)
16:35 Metsäsääntelyn uudet suunnat: metsäalan arvoketjut EU:n metsäkatoasetuksessa (Minna Pappila)
16:50 Reflektiopaneeli, moderaattorina N.N.
17:30 Tilaisuuden lopetus

Tilaisuuteen voi ilmoittautua oheisen linkin kautta: https://forms.gle/idvfNJtW2JaD6YCj9

Tervetuloa!

Lisää

Aika

(Tiistai) 15:00 - 17:30

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös
X